Nu stiti? Asa se intampla de obicei: ce tratezi, de aia te imbolnavesti.

Primele simptome ca ceva nu-i in regula au aparut cu o saptamana inainte: discomfort, limitarea miscarii in anumite pozitii, durere locala. Am intuit ce se va intampla, dar am ignorat simptomele cheie (eram curios cum se simte pacientul in astfel de situatie), sa vad cum evolueaza, cum se va manifesta. Toata echipa noastra este un obiect de studiu. Cand spunem pacientului „stim ce simtiti” este adevarat, chiar stim: durerea de la compresia ligamentului, masajul pe „trigger”, depresia, atacurile de panica, „blocajele” le-am trait, le-am tratat. stim foarte bine cum se simte un pacient.

Revenind la istoria noastra: dupa o saptamana de „semnale” ca nu este bine, m-am aplecat dimineata sa ridic ceva de jos. Am inteles ca daca voi continua miscarea raman acolo. Sotia m-a certat: tratez atatia pacienti si nu am grija de mine!

L-am sunat pe Ciprian, care era singurul ce avea o ora libera in ziua respectiva, si i-am expus situatia. Dupa prima sedinta de tratament, m-am putut apleca fara riscul sa raman blocat. S-a ameliorat. A doua zi, fiind sambata, am mers la o piscina cu sauna pentru suplinirea efectelor benefice ale tratamentului. Duminica a fost mai bine. Luni s-a ameliorat durerea lombara si a aparut o jena la limita suportabilitatii in zona cervicala. stiam motivul: legaturile functionale intre lombar si cervical. Am revenit la inca o sedinta la Ciprian si a fost mai bine dupa.

Acum, cand scriu acest articol, suntem intr-o zi de miercuri, durerea este suportabila. Mai am nevoie de 1-2 sedinte si durerea de spate va trece. O fac vineri la Moscova, eram programat la tratament inca de acum cateva luni in urma.

Cazul meu este „structural”. Adica tine de o problema musculara si ligamentara. Astfel de patologii se trateaza in 3-4 sedinte, cu efecte de durata pentru cel putin 6 luni, daca nu faci excese fizice. Din pacate, nu avem prea multi pacienti de genul acesta, doar aproximativ 5%. De altfel, am fi o clinica ce face „minuni”. 95% dintre pacienti sunt cu probleme mai grave, complexe si necesita un tratament adecvat, ca durata si efecte (pe termen scurt si lung).

Cu totii suntem diferiti!