„Omul isi sacrifica sanatatea pentru a face bani. Apoi isi sacrifica banii pentru a-si recupera sanatatea. Apoi este atat de nerabdator cu gandul la viitor, incat nu se bucura de prezent. Rezultatul este ca nu traieste in prezent, dar nici in viitor. Traieste de parca n-ar muri niciodata si apoi moare fara sa fi trait."

Dalai Lama

Stimati pacienti, va rog frumos nu mai veniti in ultimul moment. Nu-mi plac urgentele. Am obosit sa tratez pacienti care abia merg. Suntem atat de aglomerati, incat imi aduc aminte de vorbele unei colege (medic ginecolog), spuse cativa ani in urma: Cred ca mi-am gresit profesia. Am incercat sa o programez pe mama la tratament de recuperare si nu am reusit - aveau locuri disponibile doar peste trei saptamani.

Intodeauna avem lucruri importante de facut. Avem urgente. Nu putem amana. C’est la vie. Romanul merge la preot, avocat si medic cand nu mai poate. Detinem recordul Guiness book 2004 la cea mai mare tumoare operata – 70 kg. We are the best. The worst ones.

Doua cazuri:

1. august 2014: pacient cu hernie de disc lombara, 7 mm, nu poate merge pe varfuri (deficit motor). Indicatie de operatie. Clara. Dupa carte si tratate de neurochirurgie. Nu vrea sa se opereze. Ok. Incercam, sanse 50 / 50. Doua saptamani de tratament. S-a ameliorat. Are forta. S-a redus compresia. Ii dam exercitii si-l rugam sa revina dupa 3 luni.

Aha. Pauza. Il vedem peste un an. Iarasi in criza.

„De ce nu ati revenit?”

„Nu prea a mai durut asa tare si nu am avut timp.”
Asta este. Ce pot eu sa zic. Mergem mai departe.

2. decembrie 2015: pacienta cu dureri lombare acute, de 2 saptamani pe medicatie antiinflamatoare puternica. O ajuta sotul si fiica sa incalte cizmele. Ca sa intre in masina trebuia sa-si ia piciorul cu mana. Nu-l putea ridica singura.

„De ce nu ati venit mai devreme?”

„Am avut de facut niste deplasari in tara si nu am putut.”
Mda.

Veniti mai devreme. Faceti-va timp.

P.S. Este o placere sa investighezi si tratezi o persoana care nu are o durere puternica, de lunga durata. Este ca un puzzle. La unii din 10 piese, la altii din 200. Cauti, identifici, corectezi. Persoana infloreste. Zboara. Este superb. Te motiveaza.