Cinci la suta din populatia globului merge corect. Restul suntem „defecti”. Mersul este o actiune complexa exercitata in mod curent de organismul nostru. Are impact atat asupra sistemului musculo-ligamentar, cat si asupra organelor interne. Laba piciorului este esentiala in acest circuit. Toata greutatea corpului este sustinuta de o suprafata de 15-20 cm2. Indiferent ca avem 45 kg sau 130 kg. Centrele de podologie – care se ocupa cu analiza mersului si fabrica talonete sau sustinatori plantari – si-au triplat numarul in ultimele decenii. Majoritatea „clientilor” sunt copii pana in 14 ani.

Pentru a intelege influenta calcaielor asupra organismului, trebuie sa stim putina anatomie si biomecanica.

Exista trei faze de miscare a labei piciorului in timpul mersului: sprijinul pe calcai, rostogolirea pe partea externa si faza de impingere. Initierea mersului este generata de impingerea degetului mare de la picior in jos.

In cazul aparitiei unor dereglari a oricarei faze a miscarii labei piciorului, apar modificari patologice atat local, cat si la distanta.

Ulterior, ne intrebam de ce au aparut senzatii de disconfort, dureri localizate in diferite parti ale corpului sau, mai tarziu, alte manifestari: gonartroza, lombosciatica, coxartroza, hernii de disc etc.

Reeducarea mersului face parte din terapia recomandata tuturor pacientilor din clinica noastra. Noi insine am invatat sa mergem corect si inca exersam. In societatea de astazi, nu sunt foarte multe posibilitati de a merge descult. O facem doar ocazional, acasa sau in vacanta. In rest, opt ore / zi suntem incaltati. De aceea, alegerea incaltamintei potrivite este esentiala.

Cateva recomandari:

Doamnele: nu purtati uzual tocuri mai mari de 5 cm. Fiecare cm de toc este un surplus de presiune echivalenta cu 5 kg asupra coloanei lombare. Ea compenseaza 15-20 kg. Daca tocul este mai mare de 5 cm, se deregleaza faza de sprijin, mai mare de 7 cm – faza de rostogolire si impingere. Destul de frecvent vedem domnisoare pe niste tocuri imense, care merg ca niste robotei.

Barbatii: in urma cu 5 ani, a aparut moda pantofilor cu varful ascutit. Noi, ghidati dupa ultimul trend, ne-am conformat. Insa, daca degetele sunt strivite in acel varf, este afectatata faza de impingere. Daca este prea ingust – faza de rostogolire. Din fericire, moda s-a schimbat.

Incaltamintea trebuie sa fie comoda, lejera si eleganta. Daca doamnele au mers pe tocuri zilnic timp de mai multi ani, se produce adaptarea organismului la acestea si este dificil sa umble fara. In acest caz, „coborarea din cer” trebuie facuta treptat, crescand suprafata de sprijin (deci, fara tocuri cui), renuntarea in weekend la tocuri si umblatul descult cat mai frecvent posibil.

Mai este un aspect demn de luat in calcul. Toti am auzit despre acupunctura. Efectul acesteia este bazat pe legatura dintre organele interne si diferitele puncte biologic active situate pe suprafata corpului. Cele mai multe sunt localizate pe lobul urechii, palme si talpi. Pe actiunea asupra acestora se bazeaza si reflexoterapia.

Mersul este cea mai la indemana metoda de autocorectie pe care o are organismul. Are rol vindecator. La propriu. Daca apar modificari la mers, efectele negative sunt extinse nu doar la nivel musculo-ligamentar, ci si la organele interne (prin hiper sau hipostimularea unor organe). Luand in calcul ca fiecare organ este legat de anumiti muschi, patologia viscerala va cauza la randul ei slabiciune musculara.

Concluzie: mergeti pe jos cat mai mult posibil, nu neglijati masajul la talpi, alegeti o incaltaminte comoda.
Vom publica in curand pe site metoda de reeducare a mersului (este distractiva).