Toata lumea este innebunita dupa sport. Cred ca sunt la fel de multe sali de fitnes, aerobic si alte „minuni” cate frizerii, supermarketuri sau cabinete de cosmetica.

Avem o viata statica, ne plimbam cu masina si stam toata ziua la birou. In consecinta – „haideti la sala”. Pana aici este bine. Ulterior urmeaza distractia. O persoana in mare parte sedentara incepe sa „traga de fiare” sau sa „topaie” la Zumba. Dupa 3-4 sedinte clacheaza. Administratorii acestor „temple ale sanatatii” stiu de aceasta situatie. In consecinta: vindem doar abonamente pentru o luna, 6 luni sau un an. Surpriza.

Din pacate, sunt foarte putini profesionisti care pot adapta programele de antrenament de la individual la grup, astfel ca sporturile pe care le practica si coordoneaza sa aduca doar beneficii. Si mai putini dintre ei pot sa identifice potentialele probleme ascunse. Trebuie sa ne descurcam singuri.

Ca principiu, exista doar un singur sfat: orice tip de exercitiu incepeti, executati-l incet, fara sa va fortati. Daca resimtiti un discomfort – opriti-va. Incercati-l data viitoare, daca persista senzatiile neplacute – nu-l mai faceti.

Nu exista indicatii si contraindicatii absolute. Inotul nu este singurul sport recomandat pentru spate, si inotatorii profesionisti au probleme. Faceti ce va place. Incet, cumpatat si cresteti gradat efortul. Ganditi cu capul. El este principal. Ascultati organismul. Daca aveti de sapat o gradina de un hectar o veti face, pentru ca trebuie. Va fortati, insa a doua zi veti simti consecintele. Incepeti mai bine de la 100 m2.

„Roma nu a fost construita intr-o zi”.

Incercati sa antrenati tot organismul si nu economisiti bani pe incaltaminte sportiva de calitate. Daca alergati, alegeti pantofi speciali pentru alergat; daca jucati tenis, alegeti incaltaminte speciala pentru tenis etc.

Succes si sanatate!