Impreuna cu multe boli cunoscute, cauzate de stresul psihologic, alimentatie si lipsa activitatii fizice sunt tot mai frecvent intalnite patologii ale sistemului musculo-scheletic la persoane de diferite varste si categorii sociale. Medicii au remarcat o crestere semnificativa in ultimii 10 ani a numarului de cazuri de boli degenerative discale, scolioze sau artroze.

Particularitatea acestor afectiuni consta in faptul ca simptomele nu au o manifestare acuta imediata, fiind exacerbate insa la eforturi fizice intense, oboseala, schimbari de temperatura si vreme.

Cu toate acestea, daca nu va adresati unui specialist la prima suspiciune de boala, este posibila dezvoltarea unei evolutii cronice, insotita de exacerbari frecvente. In aceste situatii, este necesara administrarea medicatiei, investigatii imagistice/biologice si tratamente indelungate. De asemenea, in cazul unui tratament decalat al bolii, este posibila aparitia unor modificari ale valorilor tensiunii arteriale, dureri de cap, oboseala cronica si o serie de boli conexe.

Cum ne ajuta terapia manuala

Terapia manuala este un complex terapeutic in cadrul caruia sunt utilizate tehnici de chiropractie, osteopatie, kinesiologie si alte domenii conexe, ce au in comun actiunea asupra organismului prin intermediul mainilor. Prin aplicarea acestui tratament, sunt vindecate diverse afectiuni degenerative (hernia de disc, protruziile discale), patologii musculo-ligamentare, articulare si disfunctii ale organelor interne.

In timpul sedintelor de terapie manuala, se realizeaza diverse manevre asupra anumitor grupe musculare, articulatii sau alte elemente ale coloanei vertebrale si membrelor. Prin intermediul unor tehnici de apasare, frecare, comprimare, este realizat si un masaj medical cu efecte favorabile atat imediate, cat si pe termen lung. Corectia deplasarilor articulare induce functionarea corecta a intregului sistem musculo-scheletic. Ca rezultat, pacientii simt reducerea intensitatii durerii si imbunatatirea starii de sanatate a organismului.

Cu toate acestea, terapia manuala poate face „minuni” nu numai intr-un sistem inchis, cum este tesutului osos, dar, de asemenea, in structura intregului organism. Un program de tratament induce, de asemenea, si reglarea functiei organelor interne. In astfel de cazuri, tratamentul manual nu este un rezultat strict al actiunii manipulatorii cu scopul de a restabili pozitia elementelor articulare, ci este o combinatie de tehnici cu efecte asupra organelor interne si reechilibrare crano-sacrala. Dupa aceste sedinte, pacientul va resimti atat o ameliorare rapida a durerii, cat si o imbunatatire a starii de sanatate.

In cadrul consultatiei initiale este analizata problema de sanatate, identificata cauza acesteia si posibilele contraindicatii. Numai dupa aceasta etapa se elaboreaza un curs individual de tratament, directionat catre rezolvarea afectiunilor pacientului.