Odata cu nasterea copilului, toti parintii incep sa-si puna problema alegerii unui sistem de purtare. Multitudinea variantelor disponibile creeaza dificultate in alegerea sistemului corespunzator.

La prima vedere, nu prea ai cum sa faci deosebirea. Multe variante (atat cele clasice, cat si cele tip wrap) au acelasi defect ce se resimte la nivelul purtatorului care, de cele mai multe ori, este mama: majoritatea lor, in partea inferioara, se sprijina pe zona lombara, ceea ce cauzeaza o suprasolicitare a musculaturii locale.

Una din variantele corecte anatomic, atat pentru mama, cat si pentru copil, este Manduca. Aceasta se sprijina pe bazin, iar bazinul are o structura osoasa mai stabila. Fie ca alegeti Manduca sau alti producatori de sisteme de purtare, va recomandam sa luati in calcul si acest aspect in alegerea voastra.

Atat pe parcursul sarcinii, cat si in anii urmatori, sistemul musculo-ligamentar al mamei este suprasolicitat, comparativ cu perioada anterioara. Femeia nu face sport timp de mai bine de 8 luni, ia mult in greutate si are sistemul ligamentar (de sustinere a oaselor) moale (pentru a se dilata bazinul la nastere). Metabolismul, de semenea, se schimba. Copilul consuma multe elemente esentiale necesare cresterii sale.

Daca in timpul sarcinii copilul este purtat in bazin, ulterior multe femei il duc in brate. Inchipuiti-va ca aveti sanii initial de 3 kg, ulterior de 5 si, mai apoi, de 8-10 kg. Cum se va simti spatele dumneavoastra in aceasta situatie?

Noi nu suntem prevazuti sa stam in picioare mult timp. Ne-am impus acest lucru in decursul dezvoltarii iar musculatura care ne mentine drepti (posterioara) este cea mai solicitata.

Ca exemplu: stati pe varfuri, cu picioarele lipite. Puteti mentine pozitia aceasta fara efort cel putin 20 sec. Daca veti sta pe calcaie, va veti dezechilibra dupa nici 5 sec. si avem tendinta sa cadem in spate. Pentru ca acest sistem este permanent in hipertensiune. Toata greutatea corpului sta pe o baza de 20 cm2.

Sistemele portbebe care distribuie uniform greutatea copilului sunt cele mai potrivite. In consecinta, procurati un suport care sa aiba zona inferioara de sprijin cat mai jos (recomandat pe bazin).