Sunt multiple discutii: incaltaminte ortopedica cu talpa si spatele rigid sau moale si elastica?

  • Este importanta flexia in articulatiile de la baza degetelor pentru miscarea fiziologica. Este necesara din mai multe motive atat pentru ergonomie cat si pentru formarea oaselor talpii;
  • Daca flexia este ingreunata sau imposibila, organismul nu se va „lupta” cu aceasta, ci se va adapta. Ca rezultat se va dezvolta limitarea amplitudinii miscarii degetelor, in special degetul unu si deficit de impingere la mers;
  • Pentru intelegerea corecta faceti un pas, respectiv impingeti la final cu degetul mare pentru a face urmatorul pas. Copilul va merge ca o broscuta in cazul in care talpa este rigida;
  • Este riscul ca flexorii lungi si scurti ai degetelor sa isi piarda din functie. Flexorii sunt muschi extrem de importanti la copii, deoarece formeaza bolta plantara si torsiunea oaselor.


Pasi utili care te vor sprijini in alegerea potrivita pentru incaltamintea copilului tau:

  1. Incearca sa indoi incaltamintea cu o mana. E important ca talpa sa se deformeze usor, sa fie un pic mai rigida in partea din spate si moale in fata.
  2. E necesar ca zona unde se indoaie sa fie in partea anterioara a acesteia, la nivelul bazei degetelor ( la 1/3 sau 1/4 a talpii de la varf).
  3. Cand faceti punctul 2 nu trebuie sa se intample nimic cu partea din spate. Este un indicator ca incaltamintea isi pastreaza forma la mers.
  4. E important ca papucul sa revina rapid la forma initiala dupa ce i-ati dat drumul.

Inainte de a cumpara papucii incaltati copilul cu ei. Dupa ce il incaltam, urmarim sa se fixeze pe picior, sa nu fie prea lati sau ingusti. Copiii nu ne spun daca se simt bine sau ca exista un anumit disconfort. Lasati-l sa alerge prin magazin, observati daca se impiedica sau daca pierde papucii.

Cinci minute de observatie = economisit multe ore de stres.

La copiii mai mari este important sa luam in calcul si factorii: „imi place”, „nu-mi place asta”, „vreau cu Spiderman sau LOL”. Inainte sa aratati incaltamintea testati-o. Astfel macar alege din variantele optime, nu doar dupa design.