„Aparenta frumoasa inseala” – Horatiu.
Aproape intotdeauna, in timpul consultatiei, pacientii imi pun aceeasi intrebare, desi poate suna diferit: Care este cauza durerii? Care este cauza spondilozei? Care este cauza herniei de disc la adulti? Care este cauza scoliozei la copii?

Esenta intrebarii, dupa cum puteti vedea este una singura: “Care este cauza?”. Cauza – asta e ceea ce ne preocupa atunci cand vine vorba de boala. Ca si cum “cauza” este cheita de aur care va permite sa deschideti orice usa.

Cei mai multi dintre pacienti cred ca tratamentul este eficient doar in cazul in care este cunoscuta cauza. si de aceea oamenii cred ca numai medicul care cunoaste cauza bolii va fi capabil sa-i vindece. Astfel, “cauza” devine un gen de parola. Daca brusc se aude ca medicul poate elimina nu numai boala, dar si cauza ei, pacientul este gata sa inceapa imediat tratamentul.

Si poate ar fi util la un moment dat sa se gandeasca: ce este mai important pentru un tratament adecvat – cauza sau consecinta bolii? Cauza durerii sau sursa durerii? Este intotdeauna valabil postulatul ca eliminand cauza eliminam si boala?

In tratamentul anumitor boli “cauza” este foarte importanta, cum ar fi bolile infectioase. Este necesar in vederea alegerii antibioticul potrivit, dar este oare la fel de important sa stii cauza pentru vindecarea unui traumatism? Daca un om si-a rupt piciorul, dupa ce a cazut intr-o groapa, cauzele acestuia sunt – neatentia, groapa si cazatura. Iar fractura este doar consecinta.

Daca respectam logica „eliminam cauza – eliminam boala”, ar trebui sa astupam groapa si sa-i spunem pacientului „sa fie mai atent”. Il va ajuta asta la vindecarea fracturii? Nu. Deci, in timpul tratamentului medicul nu va elimina “cauza” ci “efectul” – fractura. In aceasta situatie, este o abordare corecta si eficienta. In general, ideea este simpla: orice fenomen are o cauza si un efect, dar nu intotdeauna cauza este mai importanta decat efectul.

In ceea ce priveste cautarea cauzei as vrea sa-l citez pe Augustus White, un faimos cercetator si chirurg ortoped: „Noi, medicii, putem mult mai bine sa va tratam spatele decat sa intelegem cauzele care determina aparitia durerii.”

Asa ca nu cautati cu insistenta cauzele bolii, ci mai degraba medicul in care puteti avea incredere.