Artroza genunchiului este provocata de un deficit de lubrifiere si miscare articulara. Vestea buna este ca aceasta se poate trata.

Altfel ajungem la solutii radicale.

Suprafata articulara in genunchi este una dintre cele mai netede suprafete existente. Aceasta este de mii de ori mai neteda decat teflonul. Lichidul sinovial, pe langa rolul de lubrifiere, asigura si hranirea articulatiei.

Semne posibile ale unei artroze:

  • Daca stam mult asezati, cand ne ridicam simtim parca ca se pune articulatia la locul ei si ca poate trosni. Este un pic rigida, dar dupa cativa pasi parca se incalzeste si aceste efecte dispar.
  • In ortostatism avem tendinta sa pendulam pe calcaie sau sa mutam greutatea de pe un picior pe altul. Avem un disconfort resimtit in INTERIORUL genunchiului. Presiunea intra-articulara creste, iar noi trebuie sa o distribuim pe mai multe puncte de contact.

si asa dupa ani de zile, obtinem o articulatie care arata ca in poza.

Ce facea gospodina ca sa curete tigaia? Apa + sapun ca sa dizolve mizeria si multa frecare.

Aceeasi metoda aplicam si genunchiului: creme + masaj local sau fizioterapie pentru a „inmuia”, apoi miscare. Pentru ca daca nu deblocam, nu ajunge sapunul unde trebuie. Incet, fara sa ne grabim, crestem treptat amplitudinea miscarilor. Este necesar sa nu uitam sa facem exercitiile din picioare.

Toti stim ca tigaia cu teflon nu trebuie curatata cu sarma. Altfel o aruncam la gunoi. La fel este si cartilajul. Daca s-a deteriorat nu-l mai putem lipi la loc. Indiferent ce facem: acid hialuronic, celule stem sau PRP. Ele doar lubrifiaza suprafata, STIMULEAZA regenerarea, unele infiltratii contin si substante cu efect antiinflamator, dar, in esenta, doar creeaza premisele pentru recuperare. Care inseamna MISCARE.

Altfel, indiferent cat DERO punem, nu va straluci.